هایفوتراپی چیست؟
هایفوتراپی چیست؟ این سوال برای خیلی از افرادی که علاقه به روش های زیبایی دارند، پیش می آید. برای دریافت پاسخ این سوال در ادامه مقاله با کلینیک زیبایی سیب سبز همراه باشید.
بالا رفتن سن و پیری یک واقعیت غیر قابل انکار و غیر قابل جلوگیری در زندگی همه ماست. با بالا رفتن سن تغییرات فیزیکی مختلفی در بدن نمایان میشود. یکی از اولین تغییراتی که همه ما سریع متوجه آن میشویم، تغییرات پوستی است. دلیل عمده تغییراتی که در پوست بروز پیدا میکند کاهش ساخت پروتئین کلاژن و الاستین است.
خوشبختانه راههای زیادی برای جوانسازی و بازگرداندن شادابی پوست وجود دارد و روز به روز این روشها در حال پیشرفت و به روز شدن هستند. هایفوتراپی یکی از روشهای بسیار موثر و بی خطر برای جوانسازی پوست است که در این مقاله قصد داریم همه نکاتی که در زمینه هایفو وجود دارد را برای شما بیان کنیم.
هایفوتراپی چیست؟
هایفوتراپی (High-intensity focused ultrasound) که به اختصار HIFU نامیده میشود در گذشته برای درمان تومورهای سرطانی استفاده میشد و در سال ۲۰۰۸ اولین کاربردهای آن در صنعت زیبایی گزارش شده است. بعد از آن، هایفو در سال ۲۰۰۹ توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای لیفت ابرو تأیید شد. در نهایت هایفوتراپی در سال ۲۰۱۴ توسط FDA برای بهبود و رفع چین و چروک پوست به تایید رسید.
دستگاه هایفو امواج اولتراسوند را به طور متمرکز به لایه ای از پوست که در زیر لایه سطحی قرار گرفته است وارد میکند و باعث تحریک کلاژن سازی میشود و همین فرایند منجر به سفت شدن پوست میشود. برای توضیح مکانیسم اثر هایفوتراپی لازم است توضیح مختصری درباره لایههای پوست بدهیم. میان لایه زیرین پوست (هیپودرم) و ماهیچه راست شکمی، لایه ای به نام SMAS وجود دارد که از جنس بافت نرم است و پوست و عضله را به هم متصل میکند.
برای ایجاد این لایه گروهی از الیاف همبندی از پوست به سمت عضلات کشیده میشود که با الیافی که از سمت عضله به طرف پوست خارج میشوند در هم ادغام میشوند در هم آمیختن این الیاف، تشکیل بافت همبندی توری مانندی را میدهد به نام لایه SMAS این ارتباط موجب انتقال انقباضات عضلانی میشود. توجه به این بافت SMAS نقش کلیدی آن را در درمانهای لیفتینگ مشخص میکند.
مکانیسم اثر دستگاه هایفوتراپی چیست؟
مکانیسم اثر هایفوتراپی به این شکل است که دمای بافت به صورت کنترل شده در حد ۶۵-۷۰ درجه سانتی گراد بالا میرود و همین باعث تحریک فیبروبلاستها، ساخت کلاژن و الاستین پوست میشود؛ البته این افزایش دما در صورتی است که انرژی وارد شده به بافت ایجاد تغییرات ناخواسته نکند.
عمل نفوذ امواج هایفو را به گونه ای تنظیم میشود که لایه دوم و SMAS مورد هدف قرار گیرد و این دو لایه بهم چسبیده شوند و همین باعث میشود که پوست، صاف و یک دست و بدون چروک به نظر برسد. قابل ذکر است که دمای فوق در هایفوتراپی، حداکثر میزان تحریک کلاژن سازی را دارد که با سایر روشهای غیرتهاجمی قابل مقایسه نمیباشد.
هایفوتراپی برای چه افرادی مناسب است؟
این عمل زیبایی برای افراد بالای ۳۰ سال که دچار افتادگی خفیف تا متوسط پوست هستند مناسب است. هرچه فرد جوان تر و آسیبهای پوستی کمتری داشته باشد به این نوع درمان پاسخ بهتری میدهد. افراد بالای ۲۵ سال نیز میتوانند از روش هایفوتراپی برای جلوگیری و به تعویق افتادن پیری پوست نیز بهره ببرند. افراد پیرتر و همچنین افرادی که در اثر قرارگیری در معرض تابش شدید آفتاب که دارای افتادگی پوستی شدیدتری هستند احتمالا به تعداد جلسات بیشتری برای رسیدن به نتایج مطلوب نیاز خواهند داشت.
هایفوتراپی برای چه کسانی مناسب نیست؟
انجام این روش برای بعضی افراد به دلایل پزشکی و تخصصی توصیه نمیشود. این موارد عبارتند از:
- افراد مسن با افتادگی شدید و گسترده پوست، یا پوست بسیار آویزان بر روی گردن، کاندیدای خوبی برای این روش نیستند و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
- همچنین HIFU برای افراد مبتلا به عفونت و ضایعات پوستی باز مثل تبخال در ناحیه هدفت مناسب نیست.
- اشخاصی که دارای آکنه و جوش شدید یا کیستیک هستند.
- افرادی که دارای اجسام فلزی مثل ایمپلنت، پلاتین در ناحیه درمان هستند توصیه نمیشود.
- زنان باردار و شیرده.
- و افرادی که سابقه بیماریهای قلبی و تشنج را دارند برای انجام این روش بهتر است با پزشک مشورت کنند.
- مبتلایان به بیماریهای خاص مانند دیابت.
کاربردهای هایفوتراپی
- هایفوتراپی در صنعت زیبایی به طور کلی برای کاهش چین و چروک و سفتی پوست استفاده میشود.
- زاویه سازی فک و رفع غبغب
- بالا بردن و لیفت ابرو و پلک و گونه
- از بین بردن چروکهای پنجه کلاغی گوشه خارجی چشم
- سفت کردن پوست نواحی گردن
- از بین بردن خط خنده
- از بین بردن چروکهای روی پیشانی و خطوط اخم
- کاهش پف زیر چشم
- سفت کردن پوست بعد از لاغری
محل های مناسب برای انجام هایفوتراپی
- صورت و ابرو که موجب لیفت کامل صورت و ابرو می شود.
- غبغب و نواحی پایین صورت که نتیجه لیفتینگ ایجاد می کند.
- گردن و دکلته
اقدامات مهم قبل از انجام هایفوتراپی
- قبل از انجام hifu از قرار گرفتن در معرض آفتاب، برنزه کردن با آفتاب و یا دستگاه سولار خودداری کنید.
- مصرف داروهای محرک پوست (مثل اسیدهای گلیکولیک / سالیسیلیک اسید، بنزوئیل پراکسید، محصولات رتینول مانند Retin A، Tazorac ،Trilum ،Differin و ویتامین C) با نظر پزشک خود قطع کنید.
- همچنین اگر از آنتی بیوتیک استفاده میکنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید؛ چون که بعضی از آنتی بیوتیکها (تتراسایکلین، داکسی سایکلین) پوست را به نور حساس میکند.
- از مهارت پزشک و یا اپراتوری که انتخاب کرده اید حتما مطمئن شوید.
مراحل انجام هایفوتراپی به چه شکل است؟
قبل از انجام هایفو هیچ آماده سازی خاصی لازم نیست، فقط اینکه قبل از درمان باید تمام محصولات آرایشی را از پوست خود پاک کنید. درمانگر ابتدا ناحیه مورد نظر را تمیز میکند. ممکن است قبل از شروع (۳۰ دقیقه قبل از درمان) یک کرم بی حسی موضعی بر روی پوست شما استفاده کنند. با استفاده از مانیتور دستگاه، انرژی مورد نظر دستگاه را تنظیم میکند.
پزشک یا تکنسین از ژل سونوگرافی بر ناحیه مورد نظر استفاده میکند و دستگاه هایفو را بر روی پوست قرار می دهد و پروب دستگاه را بر روی همه قسمتهایی که نیاز به درمان دارد قرار می دهد. سپس انرژی اولتراسوند با پالسهای کوتاه حدود ۳۰ تا ۹۰ دقیقه به منطقه مورد نظر منتقل میشود. پس از انجام این عمل بلافاصله میتوانید به خانه بروید و فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید.
هنگامی که دستگاه هایفو در حال انرژی دادن به صورت شماست، ممکن است کمی احساس گرما و سوزش کنید. اگر تحمل این درد برای شما سخت است، پزشک ممکن است مصرف استامینوفن یا داروی ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن را قبل از درمان پیشنهاد کند.
مراحل زیر طی انجام درمان انجام خواهد شد:
- پاکسازی محل مورد نظر و هدف درمان هایفو
- استفاده از کرم های موضعی جهت بی حس نمودن ناحیه
- استفاده از ژل لوبریکانت روی ناحیه
- قرار گرفتن دستگاه روی پوست
- تنظیم امواج فراصوت توسط پزشک
- ارسال امواج فراصوت روی پوست به مدت ۳۰ تا ۹۰ دقیقه
- جداسازی دستگاه از روی پوست
مراقبت های بعد از انجام هایفوتراپی
برای افزایش میزان تاثیر و نتیجه hifu، بایئ توجه خاصی به مراقبت های بعد از هایفوتراپی داشته باشید تا دوره نقاهت کوتاه و نتیجه آن افزایش یابد.
- کمی پس از درمان، ممکن است قرمزی یا تورم خفیفی روی پوست داشته باشید که جای نگرانی ندارد و طی چند ساعت آینده به تدریج از بین میرود.
- بعد از انجام هایفو از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خود داری کنید و حتما از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید. البته این توصیه را همیشه جدی بگیرد و حتی زمانی هم که عمل خاصی روی صورت خود انجام نداده اید حتما از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید و از برخورد نور خورشید به پوست جلوگیری کنید.
- از مصرف نوشیدنیهای الکلی به شدت پرهیز کنید و همچنین از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار را به حداقل برسانید زیرا این موارد باعث کاهش کلاژن سازی پوست میشود.
- نوشیدن آب را فراموش نکنید، نوشیدن آب باعث میشود بدن شما هیدراته شود و همین در فرایند کلاژن سازی به پوست شما خیلی کمک میکند.
- از دوش گرفتن با آب خیلی داغ خودداری کنید. آب داغ باعث میشود چربیهای محافظ پوست شما از بین برود. در نتیجه آب ولرم یا خنک را برای شستن پوست خود انتخاب کنید.
- تا سه روز از انجام تمرینات ورزشی شدید خودداری کنید.
- هنگام خواب ۱۰ روز تا دو هفته به بالا بخوابید و سعی کنید هیچ فشاری به پوستتان نیاید.
- گاهی ممکن است ورم و کبودی بر روی ناحیه ای که هایفوتراپی انجام شده است به وجود بیاید که طبیعی است؛ مصرف ویتامینها مثل ویتامین C و E و همچنین مصرف سبزیجات و آب فراوان برای بهبود این کبودیها بسیار موثر خواهد بود.
تعداد جلسات مورد نیاز هایفوتراپی
اکثر افراد به یک جلسه درمان هایفوتراپی نیاز دارند. نتیجه هایفو در طول ۲ تا ۳ ماه یا حتی ۶ ماه پس از درمان در فرد مشاهده میشود. پس از درمان بدن شروع به تولید کلاژن جدید میکند و این کلاژن سازی برای مدت بیش از یک سال ادامه پیدا میکند. پس از گذشت این زمان، ممکن است نیاز به تکرار هایفو پوست صورت برای بیمار وجود داشته باشد که پزشک تاریخ مراجعه بعدی شما را مشخص میکند.
مدت زمان ریکاوری در هایفوتراپی
این روش درمانی، دوره نقاهت ندارد و شما می توانید بعد از انجام هایفو تمام کارهای خود را انجام دهید. مهم ترین نکته در هایفو این است که شما بعد از درمان نیاز به دارو یا پماد خاصی ندارید. اگر بخواهیم هایفوتراپی را با لیفت صورت مقایسه کنیم، عمل لیفت صورت تا ۴ ساعت ممکن است زمان بگیرد و دوره نقاهت یه ماهه را باید بگذرانید. بعد از جراحی صورتتان پانسمان دارد و بعد از یک هفته بخیه ها کشیده می شود. عوارضی مانند تورم، قرمزی و کبودی تا چند هفته ادامه خواهد داشت.
عوارض جانبی هایفوتراپی چیست؟
این روش در مقایسه با سایر روشهای تهاجمی جوانسازی مثل جراحی لیفتینگ یکی از بی خطر ترین و ایمن ترین روشهای زیبایی پوست است؛ ولی ممکن است عوارضی هم داشته باشد. این عوارض عبارتند از:
-
ایجاد درد در ناحیه تحت درمان
البته این درد بعد از مدتی از بین میرود ولی در مواردی دیده شده است که این درد حالت مزمن به خود گرفته است و همین باعث آزار فرد میشود.
-
قرمزی و تورم
امواج هایفو به این دلیل که موجب تحریک سلولهای پوستی میشود، کمی قرمزی و تورم در ناحیه تحت درمان به همراه خواهد داشت. البته بروز تورم و کبودی شدید میتواند نشانه عدم مهارت پزشک یا تکنسین باشد. پس حتما برای انجام این کار به پزشکان ماهر مراجعه کنید.
-
بی حس شدن پوست
گاهی امواج اولتراسوند دستگاه هایفو ممکن است به عمق بیشتری نفوذ پیدا کند و باعث شود اعصاب موجود در زیر سطح پوست تحت تاثیر قرار گیرد و باعث بی حسی شود. البته این بی حس بعد از گذشت دو هفته برطرف خواهد شد ولی چنانچه این حالت ادامه پیدا کرد باید با پزشک خود در میان بگذارید.
-
ایجاد لک و تغییر رنگ پوست صورت
سلولهایی به نام ملانوسیت در پوست وجود دارد که وظیفه تولید ملانین را در پوست برعهده دارد. با انجام هایفو این سلولهای تحریک میشود و ملانین بیشتری ترشح میکنند. این اتفاق یک واکنش طبیعی این سلولها است که حتی هنگام تابش شدید نور خورشید نیز این واکنش را نشان میدهند، علت آن هم این است که این این سلولها برای جلوگیری از وارد شدن آسیبهای هر اشعه و پرتویی رنگدانه بیشتری تولید میکنند تا از وارد شدن آسیب بیشتر جلوگیری کنند.
تعداد جلسات هایفوتراپی چیست؟ و چقدر است؟
اکثر افراد به یک جلسه درمان هایفو نیاز دارند. نتیجه هایفوتراپی در طول ۲ تا ۳ ماه یا حتی ۶ ماه پس از درمان در فرد مشاهده میشود. پس از درمان بدن شروع به تولید کلاژن جدید میکند و این کلاژن سازی برای مدت بیش از یک سال ادامه پیدا میکند. پس از گذشت این زمان، ممکن است نیاز به تکرار هایفوتراپی پوست صورت برای بیمار وجود داشته باشد که پزشک تاریخ مراجعه بعدی شما را مشخص میکند.
بدون دیدگاه