
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا فشار افزایش یافته از جریان خون به دیواره رگهای خونی است. گاهی اوقات قاتل خاموش نامیده میشود. زیرا اغلب تا مراحل پایانی علائمی ندارد. لازم به ذکر است که فشار خون به دلیل استرس و فعالیت بدنی به طور طبیعی افزایش مییابد اما فرد مبتلا به فشار خون در هنگام استراحت نیز فشار خون بالا دارد. رژیمهای غذایی نامناسب ، مصرف زیاد چربی ، ناتوانی جنسی و زندگی مراقبتی از دلایل این بیماری هستند.
علائم فشار خون بالا چیست؟
طبق آمار مرکز کنترل غیر بیماریهای وزارت بهداشت ، بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا بدون علامت هستند و هیچ گونه بیماری ندارند. ۱۵ درصد افراد مسن فشار خون بالا دارند و خود آنها نمیدانند مگر اینکه فشار خون ناگهان بیش از حد بالا رود. به این ترتیب تنها راه تشخیص این شرایط اندازه گیری متداول و بفکر بودن است.
دلایل فشار خون بالا چیست؟
از ده نفری که فشار خون بالا دارند ، ۹ نفر از آنها ، حدود ۹۰٪ ، نمیدانند که به چه علت دچار فشار خون بالا میشوند. این نوع فشار خون را نوع اولیه فشار خون مینامند. در تعداد کمی از افراد مبتلا به فشار خون ، عواملی مانند باریک شدن شریان کلیه یا اختلال در تولید هورمونهای ترشح شده از غدد فوق کلیه و بیماریهای بافت کلیه در این بیماری نقش دارند.
چه زمانی برای فشار خون بالا به پزشک مراجعه کنم؟
اگر علائم زیر را دارید ، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- تاری دید
- خستگی
- حالت تهوع
- سردرگمی
- تنگی نفس
چگونه فشار خون بالا را درمان کنیم ، چگونه و چطور؟
انواع روشهای درمانی وجود دارد. از تغییر سبک زندگی گرفته تا درمانهای لاغری و دارویی. پزشکان معمولاً بسته به افرادی که فشار خون بالا دارند ، برای درمان شما برنامه ریزی و اقدام میکنند.
تغییر در رژیم غذایی
تغذیه سالم یکی از موثرترین راهها برای کاهش فشار خون است. مصرف غذاهایی که حاوی سدیم کمتری هستند و پتاسیم بیشتری دارند توصیه میشود. رژیم غذایی روشی برای جلوگیری از فشار خون است که DASH نامیده میشود. یک برنامه رژیم غذایی برای کاهش فشار خون که توسط پزشکان تجویز شده است. این رژیم غذایی بر روی غذاهایی مانند میوهها ، سبزیجات و غلات کامل حاوی سدیم و کلسترول پایین متمرکز است. غذاهای زیر برخی از این غذاهای سالم قلب را دارند:
- سبزیجاتی مانند کلم بروکلی و هویج
- میوههایی مانند سیب ، موز و پرتقال
- لوبیا
- ماهیهای غنی از امگا ۳ و روغنهای مفید گیاهی
غذاهایی که باید از آنها اجتناب شود عبارتند از:
- غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی قند زیادی هستند
- گوشت قرمز
- روغن نارگیل
- مصرف نوشیدنیهای الکلی
ورزش
تغییر مهم دیگر سبک زندگی ، کنترل فشار خون بالا ، تحرک و ورزش است. انجام ورزشهای هوازی یا ایروبیک ، چند روز در هفته برای قلب سالم ، بسیار مفید است زیرا جریان خون را بهبود میبخشد. مدیریت وزن باعث کاهش کلسترول و فشار خون میشود و همچنین خطر اضافه وزن نیز ممکن است کاهش یابد.
استرس را کاهش دهید
روش دیگر برای کاهش فشار خون پیشگیری و تسکین استرس است. استرسی که باعث افزایش فشار خون میشود. برای این کار میتوانید روشهای مختلفی برای کاهش استرس مانند ورزش ، تمرکز ذهن یا مراقبه و موسیقی را دنبال کنید.
دارودرمانی
- داروها
- مسدود کنندههای گیرنده آدرنالین بتا
- مهار کنندههای آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین
- مسدود کنندههای آلفا
- مسدود کنندههای آلفا به علاوه بتا
- مهار کنندههای مرکزی آدرنالین
چگونه میتوان از فشار خون بالا جلوگیری کرد؟
برای کنترل فشار خون ، وزن خود را بررسی کنید. اگر اضافه وزن دارید رژیم بگیرید. پایین آوردن حتی یک کیلوگرم وزن در این قسمت مفید است. به طور منظم ورزش کنید. ۳۰ دقیقه ورزش در روز بهترین راه برای مبارزه با فشار خون است. میزان مصرف روزانه نمک (تا یک قاشق چای خوری) را کاهش دهید. سدیم علاوه بر نمک در بسیاری از غذاهای بسته بندی شده وجود دارد. مقدار سدیم مصرفی در غذا را با دقت بخوانید. اگر میخواهید از جایگزین سدیم استفاده کنید ، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. زیرا برخی از این موارد برای همه مناسب نیست.
از رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات و غذاهای حاوی پتاسیم مانند غلات کامل و مغزها استفاده کنید. پتاسیم از فشار خون بالا جلوگیری میکند. لوبیا ، عدس ، نخود فرنگی ، آب میوه ، میوههای تازه ، به ویژه زردآلو ، موز ، گیلاس ، طالبی ، کیوی ، انبه ، نارنگی ، پرتقال ، هلو ، گوجه فرنگی دارای پتاسیم بالا هستند. دانه کنجد و سبزیجات برگ سبز از منابع کم سدیم و مکمل کلسیم هستند. سیر همچنین به کاهش فشار خون کمک میکند. از نوشیدن الکل خودداری کنید.
به خاطر داشته باشید که اندازه گیری فشار خون در معاینه سلامتی شما بسیار مهم است. زیرا اگر فشار خون به موقع تشخیص داده شود و درمان به موقع باشد ، از عوارض آن جلوگیری میشود.
اگر سابقه خانوادگی فشار خون وجود دارد ، حداقل سالی یک بار باید فشار خون کنترل شود. اگر باردار هستید ، به طور مرتب برای مراقبتهای دوران بارداری به مرکز درمان بروید ، تا فشار خون شما در طی مراقبت به خوبی کنترل شود. اگر از استروژن ضد بارداری استفاده میکنید یا تحت هورمون درمانی هستید ، مرتباً فشار خون خود را چک کنید.
برای گرفتن وقت و اطلاع از سایر خدمات کلینیک سیب سبز به بخش «تماس با ما» مراجعه کنید.